orange-legal-update

Gooit klachten-instituut Kifid het roer om?

Vrije advocaatkeuze

De rechtsbijstandverzekeringsbranche is met de rechtsbijstandverzekering al vele jaren in opspraak wegens ernstige misstanden. De gedupeerde consument komt met de rechtsbijstandverzekering keer op keer bedrogen uit.

Een van de relevante en terugkerende onderwerpen is het recht van verzekerden om zelf de advocaat of andere rechtshulpverlener te mogen kiezen: de zogeheten ‘vrije advocaatkeuze’.

Kifid heeft in navolging op de hoogste rechter, het Europese Hof van Justitie, diverse arresten van de Hoge raad, Gerechtshoven en Rechtbanken uitspraak gedaan over de ‘vrije advocaatkeuze’. Kifid bevestigt dat de kosten in aanloop naar een mogelijke procedure en in elke fase vergoed moeten worden. Voor de uitspraak van Kifid klik hier! en voor de publicatie over het arrest van het Europese Hof van Justititie klik hier!

Toch lijkt de rechtsbijstandverzekeringsbranche ook na de uitspraak van Kifid niet van plan om de enorme winsten en opgebouwde reserves aan te wenden om de massaal gedupeerde/besjoemelde consumenten met terugwerkende kracht te compenseren.

Kifid niet onafhankelijk én partijdig klachteninstituut

In diverse TV-uitzendingen van Kassa! en Radar werd aangetoond dat Kifid niet onafhankelijk is, en zelfs partijdig.

Veelzeggend is dat kort voor het omstreden “werkbezoek” van Sander Dekker aan Achmea diezelfde Dekker had opgeroepen voor méér instanties zoals Kifid, wetende dat Kifid in opspraak was/is. Klik hier! voor de publicatie over de oproep van Dekker.

De huidige uitspraak en de nog te wijzen uitspraak van de beroepscommissie moeten daarom wel in perspectief worden gelezen c.q. geplaatst.

DAS in beroep

DAS heeft meteen laten weten in beroep te gaan: ‘DAS stelt beroep in bij de Commissie van Beroep omdat de uitspraak volgens DAS onjuist is’. Klik hier! voor de berichtgeving van DAS.

Door het beroep wordt de uitspraak van Kifid meteen opgeschort. Het Verbond van Verzekeraars heeft laten weten het beroep met vertrouwen tegemoet te zien. De verzekeraars hebben niet laten weten dat zij alsnog willen werken aan een werkbare oplossing voor de problemen rond de rechtsbijstandverzekering.

Conclusie: de uitspraak van Kifid is een bevestiging van de bestaande jurisprudentie.

Waarom deze post?

Orange Legal biedt werkgevers en werknemers al vele jaren kwalitatief uitstekende rechtsbijstand op het gebied van arbeidsrecht/ontslagrecht (het specialisme van Orange Legal). Ook publiceert Orange Legal regelmatig om vakinhoudelijke kennis te delen. Daarnaast zet Orange Legal zich in voor de belangen van de consument en voor onze rechtsstaat.

Deel dit artikel:

Picture of Floris Zwartkruis

Floris Zwartkruis

Orange Legal is een modern en ambitieus juridisch advieskantoor voor bedrijven en particulieren binnen de Randstad, met specialisatie arbeidsrecht.

Laatste nieuws

Stuur ons een bericht

Neem direct contact op

Of vul onderstaand formulier in. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).