artem-beliaikin-XRMNvLK0fHQ-unsplash

Welke rechtsbijstandverzekering is het beste én goedkoopste voor werknemers? DAS opgelost!

Veel werknemers hebben een rechtsbijstandverzekering, maar weten niet wat het product feitelijk inhoudt en welke forse risico´s eraan verbonden zijn.

De risico´s van de rechtsbijstandverzekering

In de praktijk blijkt de rechtsbijstandverzekering erg vaak ´geld over de balk gooien´ en voor grote problemen te zorgen: administratieve rompslomp, dekkingsgeschillen, er wordt niet of structureel te weinig betaald door de rechtsbijstandverzekeraar etc.). Maar dat is nog lang niet alles.

De rechtsbijstandverzekering is over het algemeen zeer onvolledig en dekt slechts een klein gedeelte van de kosten waar je mee te maken kan krijgen. Je kunt hierdoor snel voor onaangename verrassingen komen te staan, zoals een torenhoge rekening als de maximale magere dekking, van bijvoorbeeld € .2500 inclusief BTW is bereikt. Stel dat de kosten € 15.000 inclusief BTW bedragen, dan moet alsnog een rekening worden betaald van € 12.500 als alle hobbels van administratieve rompslomp, dekking zijn doorlopen en de verzekeraar daadwerkelijk en volledig betaalt (en dat is in de praktijk nog maar de vraag…). Overigens geldt ook nog een eigen risico die van de vergoeding af gaat. Tot slot moet ook de periodieke premie worden betaald. Per saldo gaat het dus om een maximaal zeer geringe vergoeding.

In plaats van de dekking te verhogen naar een aanvaardbaar niveau, gebruiken verzekeraars vaak het kostenargument om de verzekerde werknemer te bewegen om akkoord te gaan met een snelle schikking. Niet de oplossing van de werknemer staat centraal, maar de oplossing van de verzekeraar. “DAS opgelost” heet dat, in de reclame wel te verstaan.

´Afwikkelen´ dossier in gemiddeld 5,5 uur

Gemiddeld besteden verzekeraars slechts ca. 5,5 uur (!) aan een dossier/zaak. Van intake tot afwikkeling. Hierdoor is gemiddeld genomen niet heel veel meer mogelijk dan een vluchtige behandeling en een snelle schikking. De gevaren van de belangen van de werknemer liggen op de loer met de rechtsbijstandverzekering.

Verzekeraars sjoemelen op talloze manieren om maar niet tot betaling over te gaan, sturen verzekerden het bos in, en kleden de verzekering via hun Polisvoorwaarden dusdanig uit dat verzekerden aan het eind van de rit alsnog een enorme rekening voor rechtsbijstand kunnen krijgen.

Actie Orange legal: 5,5 uur gratis rechtsbijstand voor werknemers zónder rechtsbijstandverzekering!

Uit protest tegen de structureel veel te lage dekking van de rechtsbijstandverzekering en om te laten zien dat je met gemiddeld ca. 5,5 uur vrijwel geen, althans geen deugdelijke rechtsbijstand kunt geven, biedt Orange Legal voor de maanden juni en juli 2022 5,5 uur gratis rechtsbijstand aan nieuwe cliënten, zolang de voorraad strekt. Hopelijk volgen hierna ook andere kantoren het voorbeeld van Orange Legal met vergelijkbare acties.

De voorwaarden van de actie zijn als volgt:

  • Inroepen van de actie uiterlijk op 31 juli 2022
  • De werknemer krijgt de 5,5 uur gratis uitstekende rechtsbijstand indien de werknemer géén rechtsbijstandverzekering heeft. Daarna geldt het gemodereerde uurtarief van € 225 ex BTW.
  • De 5,5 uur uur gratis rechtsbijstand ziet niet alleen op juridisch advies, maar ook op rechtsbijstand in procedures in eerste aanleg (zonder hoger beroep)
  • Er moet een redelijke kans van slagen zijn op een arbeidsrechtelijke oplossing in of buiten rechte. Een intake is dus noodzakelijk.
  • Werknemers die wel een rechtsbijstandverzekering hebben, komen niet in aanmerking voor de 5,5 uur gratis rechtsbijstand. Zij kunnen echter wel met beroep op de vrije keuze voor externe rechtsbijstand inroepen dat zij rechtsbijstand via Orange Legal willen of desgewenst van een advocatenkantoor naar vrije keuze. Het Europese Hof van Justitie heeft meermaals bevestigd dat verzekeraars verplicht zijn om gehoor te geven aan de vrije keuze voor externe rechtsbijstand. Dat geldt ook voor de fase waarin nog geen procedure gevoerd moet worden. Laat u dus niet afschepen.

Bent u werknemer of kent u iemand in uw netwerk die arbeidsrechtelijke rechtsbijstand nodig heeft? Stuur gerust een e-mail naar info@orangelegal.nl of stuur een P.M. naar Floris Zwartkruis via LinkedIn.

Deel dit artikel:

Picture of Floris Zwartkruis

Floris Zwartkruis

Orange Legal is een modern en ambitieus juridisch advieskantoor voor bedrijven en particulieren binnen de Randstad, met specialisatie arbeidsrecht.

Laatste nieuws

Stuur ons een bericht

Neem direct contact op

Of vul onderstaand formulier in. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).