billijke-vergoeding

UPDATE Arbeidsrecht. “Mes zwaaiende werknemer” ten onrechte op staande voet ontslagen

Op 5 oktober 2022 (publicatie: 13 oktober 2022) heeft de rechtbank Noord-Holland uitspraak gedaan in een ontslag op staande voet zaak.

๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ ๐—ฑ๐—ฟ๐—ฒ๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ฒ๐˜€

Volgens werkgever had werknemer een werkinstructie niet opgevolgd en had deze vervolgens dreigend met een mes gezwaaid. Werknemer betwist de feitelijke gang van zaken die de werkgever aanvoert. Volgens werknemer was discussie ontstaan nadat werkgever het loon niet op tijd betaald had.

๐—ข๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ฒ๐—ฟ

De kantonrechter is van oordeel dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is en daarom moet worden vernietigd, alleen al omdat de ontslagreden niet onverwijld voldoende duidelijk is medegedeeld. Werkgever wordt veroordeeld om het loon door te betalen en om werknemer toegang tot de bedrijfsruimte te geven zodat deze zijn werkzaamheden kan hervatten.

๐—ง๐—ถ๐—ฝ๐˜€/๐—ฎ๐—ฑ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€:

Een ontslag op staande mag niet lichtvaardig worden gegeven en moet zorgvuldig worden voorbereid en gecommuniceerd.

Het is een draconische maatregel en moet pas worden ingezet als het echt niet anders kan. Denk aan hoor-en wederhoor met de werknemer en eventuele andere betrokkene(n) en er moet zorgvuldig onderzoek worden gedaan. Voldaan moet worden aan de drie eisen die gesteld worden aan het ontslag op staande voet. Lees hiervoor ook de navolgende actuele publicatie: https://orangelegal.nl/update-arbeidsrecht-mag-een-werkgever-eisen-dat-werknemer-de-webcam-van-de-computer-aan-zet/

Het ontslag op staande voet moet bovendien tijdig en duidelijk worden gecommuniceerd. De meegedeelde reden moet in principe de ontslagreden fixeren (zie r.o. 4.4 zie link hieronder ). Met name dit laatste punt is de werkgever in deze zaak duur komen te staan.

๐—ง๐—ถ๐—ฝ๐˜€/๐—ฎ๐—ฑ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ป๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€:

De wet kent strikte termijnen voor het indienen van het verzoekschrift om het ontslag op staande voet te (laten) vernietigen en om een hoge vergoeding te eisen. Zo moet het verzoekschrift binnen twee maanden na ontslag op staande voet zijn ingediend bij de rechtbank. Het verzoekschrift moet goed en zorgvuldig worden voorbereid. Dat vergt de nodige voorbereidingstijd. Houd daar dus rekening mee. En wacht niet onnodig lang met het inwinnen van juridisch advies en rechtsbijstand.

De kosten voor rechtsbijstand kunnen in bijna alle zaken geheel of gedeeltelijk worden verhaald op de werkgever.

๐——๐—ฒ ๐˜‚๐—ถ๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ:

De uitspraak is te lezen via de volgende link: 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2022:8770&showbutton=true&keyword=Arbeidsrecht

๐— ๐—ฒ๐—น๐—ฑ ๐—ท๐—ฒ ๐˜‡๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป.

Zowel werkgevers als werknemers kunnen bij Orange Legal terecht voor uitstekende adviezen of rechtsbijstand bij ontslagzaken.

Wil je als werkgever of als werknemer eerst vrijblijvend en kosteloos sparren over een (dreigend) ontslag op staande voet? Ook dat kan! Stuur gerust een e-mail naar info@orangelegal.nl en vermeld daarbij je contactgegevens. Of stuur desgewenst een P.M. aan mr. Floris Zwartkruis via LinkedIn.

#Ontslagen

#Arbeidsrecht

Deel dit artikel:

Picture of Floris Zwartkruis

Floris Zwartkruis

Orange Legal is een modern en ambitieus juridisch advieskantoor voor bedrijven en particulieren binnen de Randstad, met specialisatie arbeidsrecht.

Laatste nieuws

Bouwvakker die maanden lang afwezig was op het werk onterecht op staande voet ontslagen, ook al was er een dringende reden.

Op 13 oktober 2022 (publicatie 1 november 2022) heeft het Gerechtshof ยดs-Hertogenbosch uitspraak gedaan in een ยดontslag op staande voetยด-zaak tussen een aannemersbedrijf (werkgever) en een bouwvakhelper (werknemer).

In Hoger beroep gaat het om de vraag of het ontslag op staande voet, gegeven op 8 december 2021, wel of niet terecht is gegeven.

Artikel lezen ยป
Stuur ons een bericht

Neem direct contact op

Of vul onderstaand formulier in. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).