Wat moet ik doen als ik ziek ben tijdens vakantie in het buitenland?

Juridisch advies & rechtshulp

Neem contact met ons op voor juridisch advies & rechtshulp. We gaan ons uiterste best doen om ook voor jou de beste oplossing te realiseren.

Vaststellingsovereenkomst screenen

Heb je een (concept) vaststellingsovereenkomst van jouw werkgever ontvangen en wil je deze gratis door ons laten screenen? Dat kan!

Als je ziek wordt tijdens vakantie in het buitenland, moet je je ziek (laten) melden bij jouw werkgever.

Medische beoordeling in het buitenland

Je hoeft dan voorlopig niet terug als dat medisch niet mogelijk is of niet verantwoord is.

Laat daarom zo spoedig mogelijk beoordelen door een locale arts en vraag om een medische verklaring waaruit blijkt dat het niet mogelijk of verantwoord is om terug te reizen en daarin aan te geven hoe lang de ziekte vermoedelijk zal duren. In geval van een vliegreis kun je vragen om een ´Not fit to fly-verklaring´. Dat is ook van belang voor een eventuele reisverzekering.

Bereikbaarheid

Het is belangrijk om na de ziektemelding ook (indien mogelijk en verantwoord) bereikbaar te blijven. Indien je zelf niet in staat bent om bereikbaar te zijn, kun je vragen aan iemand anders om voor jou contact te onderhouden met jouw werkgever.

Vakantiedagen

Werkgever mag géén vakantiedagen inhouden over dagen dat je ziek bent mits je tijdig bent ziek gemeld bij jouw werkgever. Het is dus van belang om je meteen bij de eerste klachten ziek te melden, en daarmee niet te wachten.

Uitzonderingen. Let op: indien je al ziek gemeld was vóórdat je met vakantie ging, dan mag de werkgever de vakantiedagen wel in mindering brengen op het vakantiesaldo. Als je zelf echter voorstelt aan de werkgever om jouw ziektedagen af te laten boeken van jouw vakantiesaldo, dan kun je er achteraf geen beroep op doen om deze alsnog bij je vakantiesaldo op te tellen. Denk er dus goed over na voordat je dergelijke toezeggingen aan jouw werkgever doet.

Het getuigt niet zozeer van goed werknemerschap om hiervoor vakantiedagen op te nemen. Je moet immers herstellen en daar past ook de benodigde rust bij indien de locale arts dit adviseert.

Er is geen sprake van opzet bij de ziekte en dus is het normaal om aanspraak te blijven houden op de vakantiedagen tijdens onvoorziene ziekte in het buitenland.

JURIDISCH ADVIES OF RECHTSBIJSTAND AL V.A. € 299

Prepaid rechtshulppakketten

Alleen bij Orange Legal kunnen van tevoren extra voordelig uren juridisch advies of rechtsbijstand voor arbeidsrechtzaken/ontslagzaken tevoren worden ingekocht via een prepaid deal met gemodereerd vervolgtarief.
Neem direct contact op

Juridisch advies & rechtshulp

Of laat hieronder je naam en telefoonnummer achter. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).
Gratis check

Vaststellingsovereenkomst screenen

Stuur ons een bericht

Neem direct contact op

Of vul onderstaand formulier in. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).