Je bent hier: Orange Legal | Tijdens ziekte | Mag mijn werkgever mij ontslaan tijdens ziekte?
Mag mijn werkgever mij ontslaan tijdens ziekte?
Je bent hier: Orange Legal | Tijdens ziekte | Mag mijn werkgever mij ontslaan tijdens ziekte?
Juridisch advies & rechtshulp
Vaststellingsovereenkomst screenen
Ontslag tijdens ziekte?
Werkgever mag de werknemer in ieder geval gedurende de eerste twee jaar ziekte niet ontslaan. Er geldt een wettelijk opzegverbod tijdens ziekte. Dit is neergelegd in artikel 7:670 BW.
Als UWV aan de werkgever een loonsanctie heeft opgelegd omdat werkgever niet voldoende inspanningen heeft verricht bij de re-integratie, mag werkgever de werknemer ook niet gedurende de verlengde termijn van de loonsanctie ontslaan. Op die manier kan het voorkomen dat werkgever gedurende (maximaal) drie jaar van het dienstverband niet is toegestaan om te ontslaan wegens ziekte.
Na de periode van twee jaar (of langer indien loonsanctie UWV) mag er wél worden opgezegd.
Xella-norm / Xella-arrest
Werkgever moet uit hoofde van ´goed werkgeverschap´ instemmen met het beëindigingsvoorstel van de werknemer onder toekenning van de transitievergoeding na twee jaar ziekte. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in het Xella-arrest.
De achterliggende gedachte bij het arrest van de Hoge Raad is dat de werkgever aanspraak kan maken op de compensatieregeling. Dit is vastgelegd in de wet (artikel 7:673 e BW).
Om kennis te nemen van het Xella-arrest van de Hoge Raad.
Er is wel een uitzondering dat werkgever niet mag ontslaan tijdens ziekte: indien de ziekte is ontstaan nádat de werkgever het UWV reeds om toestemming heeft verzocht om de arbeidsovereenkomst op te mogen zeggen, dan mag werkgever toch de werknemer ontslaan. Deze uitzondering geldt om te voorkomen dat een werknemer zich juist vanwege de ontslag-intenties van de werkgever ziek meldt en de plannen van de werkgever zou kunnen dwarsbomen.