Wanneer moet ik de auto van de zaak, laptop en/of mobiele telefoon inleveren bij mijn werkgever?

Juridisch advies & rechtshulp

Neem contact met ons op voor juridisch advies & rechtshulp. We gaan ons uiterste best doen om ook voor jou de beste oplossing te realiseren.

Vaststellingsovereenkomst screenen

Heb je een (concept) vaststellingsovereenkomst van jouw werkgever ontvangen en wil je deze gratis door ons laten screenen? Dat kan!

Lease-auto, laptop en mobiele telefoon eerder inleveren?

Hoofdregel: pas aan het einde van de arbeidsovereenkomst kan werkgever eisen dat de auto van de zaak, de laptop en de mobiele telefoon op het eerste verzoek van de werkgever moeten worden teruggegeven.

Op deze hoofdregel zijn uitzonderingen van toepassing. Soms kan werknemer eerder worden verplicht om de eigendommen of leaseauto eerder terug te geven. Dat kan bijvoorbeeld het geval indien uitdrukkelijk overeengekomen is dat de eigendommen en de leaseauto niet (ook) voor privé doeleinden gebruikt mogen worden.

Tijdens ziekte geldt dat de loondoorbetalingsverplichting voortduurt. Werkgever moet dus het loon door blijven betalen tijdens ziekte. Echter, deze loondoorbetalingsverplichting moet ruim worden uitgelegd. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder het gebruik van de leaseauto, de laptop en mobiele telefoon vallen daar onder.

Dat is echter uitsluitend het geval indien het de werknemer is toegestaan om de leaseauto, de laptop en/of de mobiele telefoon in privé te gebruiken. Indien uitsluitend zakelijk gebruik is toegestaan en werknemer langdurig ziek is, heeft de werkgever dus de mogelijkheid om de leaseauto, de laptop en de mobiele telefoon tijdelijk in te nemen.

Werkgever mag de leaseauto, de laptop en de mobiele telefoon ook eerder innemen indien werkgever kan aantonen  dat deze nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Aan werknemer moet dan wel een vergoeding worden betaald.

Er dient altijd een zorgvuldige belangenafweging aan vooraf te worden gegaan door de werkgever om de leaseauto, de laptop en de mobiele telefoon in te kunnen nemen: het belang van de bedrijfsvoering van de werkgever versus de privé-belangen van de werknemer. Een legitieme reden voor de werknemer kan onder meer zijn indien de werknemer de lease-auto juist nodig heeft voor re-integratie, bezoeken van specialisten, therapeuten etc.

JURIDISCH ADVIES OF RECHTSBIJSTAND AL V.A. € 299

Prepaid rechtshulppakketten

Alleen bij Orange Legal kunnen van tevoren extra voordelig uren juridisch advies of rechtsbijstand voor arbeidsrechtzaken/ontslagzaken tevoren worden ingekocht via een prepaid deal met gemodereerd vervolgtarief.
Neem direct contact op

Juridisch advies & rechtshulp

Of laat hieronder je naam en telefoonnummer achter. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).
Gratis check

Vaststellingsovereenkomst screenen

Stuur ons een bericht

Neem direct contact op

Of vul onderstaand formulier in. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).