Kan mijn werkgever verplichten om de opleidingskosten terug te betalen bij het einde van het dienstverband?

Juridisch advies & rechtshulp

Neem contact met ons op voor juridisch advies & rechtshulp. We gaan ons uiterste best doen om ook voor jou de beste oplossing te realiseren.

Vaststellingsovereenkomst screenen

Heb je een (concept) vaststellingsovereenkomst van jouw werkgever ontvangen en wil je deze gratis door ons laten screenen? Dat kan!

Opleidingskosten/studie-kosten hoeven vanaf 1 augustus 2022 niet meer te worden terugbetaald

Het kan zijn dat in jouw arbeidsovereenkomst een zogeheten ´studiekostenbeding´ is opgenomen. Daarin wordt bepaald welk gedeelte van de kosten van de opleiding door de werknemer aan het einde van het dienstverband aan de werkgever moet worden terug betaald.

Vanaf 1 augustus 2022 treedt de Wet voorspelbare en Transparante Arbeidsvoorwaarden in werking. Vanaf laatstgenoemde is een studiekostenbeding over een ´verplichte´ opleiding niet meer rechtsgeldig. Verplichte opleidingen moeten kosteloos door de werkgever worden aangeboden. De werknemer kan de nietigheid van de bepaling van het studiekostenbeding uit de arbeidsovereenkomst inroepen.

Wanneer is er sprake van verplichte opleiding?

Er is sprake van een verplichte opleiding als de wet of de CAO bepaalt dat  een opleiding verplicht is voor de uitoefening van de functie.

Te denken is bijvoorbeeld aan een beroepsopleiding, scholing op het gebied van veiligheid  (ten behoeve van vakbekwaamheid), scholing in het kader van een verbetertraject, scholing in verband met technologische ontwikkelingen, scholing ter voorkoming van werkeloosheid.

Voor onverplichte opleidingen en cursussen kan ook na 1 augustus 2022 een studiekostenbeding worden afgesproken.

JURIDISCH ADVIES OF RECHTSBIJSTAND AL V.A. € 299

Prepaid rechtshulppakketten

Alleen bij Orange Legal kunnen van tevoren extra voordelig uren juridisch advies of rechtsbijstand voor arbeidsrechtzaken/ontslagzaken tevoren worden ingekocht via een prepaid deal met gemodereerd vervolgtarief.
Neem direct contact op

Juridisch advies & rechtshulp

Of laat hieronder je naam en telefoonnummer achter. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).
Gratis check

Vaststellingsovereenkomst screenen

Stuur ons een bericht

Neem direct contact op

Of vul onderstaand formulier in. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).