Als ik de computer van de zaak terug moet geven mag ik dan eerst mijn privé gegevens eraf halen?

Juridisch advies & rechtshulp

Neem contact met ons op voor juridisch advies & rechtshulp. We gaan ons uiterste best doen om ook voor jou de beste oplossing te realiseren.

Vaststellingsovereenkomst screenen

Heb je een (concept) vaststellingsovereenkomst van jouw werkgever ontvangen en wil je deze gratis door ons laten screenen? Dat kan!

Laptop inleveren, mag je eerst privacy gevoelige informatie eraf halen?

Een werknemer die aan het eind van de arbeidsovereenkomst zijn laptop moet inleveren, mag van de werkgever eisen dat deze eerst gelegenheid krijgt om privacy-gevoelige informatie van de laptop af te halen in het bijzijn van de werknemer.

Ook indien de laptop uitsluitend voor zakelijke doeleinden mag worden gebruikt kan de werknemer eisen dat de privacy-gevoelige informatie van de laptop wordt gehaald.

Uit de uitspraak van de kantonrechter van de rechtbank Overijssel d.d. 18 juli 2022, ECLI:RBOVE:2022:2365 blijkt echter dat qua privacy het mes aan twee kanten snijdt. De werkgever maakt met succes bezwaar tegen de vordering van de werknemer dat deze ook ´toegang´ krijgt tot de laptop. Toegang tot de laptop betekent immers toegang tot de digitale bedrijfsomgeving. Werknemer zou op die manier toegang krijgen tot de vertrouwelijke bedrijfsomgeving van de werkgever. Na het einde van de arbeidsovereenkomst behoort de werknemer geen toegang meer tot de vertrouwelijke bedrijfsomgeving te krijgen. Uit de uitspraak volgt dat werknemer niettemin erbij aanwezig mag zijn als de privacy gevoelige informatie van de laptop wordt gehaald.

Via deze link kun je de uitspraak zelf nalezen.

Wil jij ook jouw zaak over het verwijderen van privacy gevoelige informatie op de laptop voorleggen? Neem vrijblijvend contact op.

JURIDISCH ADVIES OF RECHTSBIJSTAND AL V.A. € 299

Prepaid rechtshulppakketten

Alleen bij Orange Legal kunnen van tevoren extra voordelig uren juridisch advies of rechtsbijstand voor arbeidsrechtzaken/ontslagzaken tevoren worden ingekocht via een prepaid deal met gemodereerd vervolgtarief.
Neem direct contact op

Juridisch advies & rechtshulp

Of laat hieronder je naam en telefoonnummer achter. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).
Gratis check

Vaststellingsovereenkomst screenen

Stuur ons een bericht

Neem direct contact op

Of vul onderstaand formulier in. We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op (meestal binnen enkele uren).